maanantai 28. toukokuuta 2018

Ei lihaa kiitos!

On kulunut miltei vuosi siitä, kun jätin ruokavaliostani pois possun, naudan ja broilerin (ja kalkkunan, strutsin, alligaattorin sun muut harvinaisuudet...) . Syitä tähän oli monia, mm. terveys, ympäristö ja tuotantoeläinten olot... Viimeisen sysäyksen antoi vegaanihaaste, jolloin olin kuukauden täysin ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Tämän haasteen aikana huomasin oman oloni kohenevan, eikä lihaa ollut lainkaan ikävä (juustoja kyllä oli). Se kannusti muuttamaan omaa ruokavaliotani kasviperäisempää. suuntaan ja luultavasti tämä muutos on pysyvä. En ole kuitenkaan mitenkään järkkymätön tai ehdoton tässä valinnassani. Jos lihaa alkaa tehdä mieli, niin sallin sen kyllä itselleni.


Oman ruokavalioni muuttaminen on vaikuttanut luonnollisesti koko meidän perheen ruokailuun. En jaksa aina tehdä kahta eri ruokaa, joten muukin perhe on opetellut syömään lihattomia vaihtoehtoja. Varsinkin jauhelihan käyttö on vähentynyt perheessämme todella paljon, sillä nykyään pastakastikkeet, lasagnet sun muut tulee tehtyä soijarouheeseen tai härkäpapurouheseokseen. Edes lapset eivät ole eroa huomanneet tai ainakin ruoka on kadonnut lautaselta ilman vastaväitteitä.

Lihaa ei voi noin vain jättää pois ruokavaliosta, vaan se täytyy korvata jollain muulla proteiinipitoisella. Nykyään se on onneksi tehty helpoksi ja pienissäkin marketeissa on tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja. Omia suosikkejani ovat tumma soijarouhe, pavut, linssit, härkäpapu- ja hernerouhe. Tofusta en oikein ole oppinut tykkäämään, tai ehkä vika on kokissa.


Kalaa, maitotuotteita ja munia meidän perheessä käytetään yhä. Niistä en ole itsekään ollut valmis luopumaan. Kuitenkin lihasta luopuminen ja sen käytön vähentäminen on mielestäni ollut muutos parempaan suuntaan.

Voisin jakaa täällä blogissa muutamia hyväksi toteamiani kasvisruoka reseptejä jos teillä lukijoilla olisi siihen kiinnostusta.

2 kommenttia: