torstai 21. kesäkuuta 2018

Testissä pataleipä

Meillä on nyt syöty useiden viikkojen ajan itse paistettua leipää. Ruisleivän ja sämpylöiden oheen kokeilin nyt ensimmäistä kertaa pataleipää, joka oli kovassa suosiossa joku aika sitten.


Eikä tätä leipää suotta kehuta. Todella helppoa ja hyvänmakuista. Ohjetta voi varioida mielensä mukaan lisäämällä joukkoon siemeniä, pähkinöitä tai vaihtamalla jauhoja.


Googlaamalla löytyy useita ohjeita. Laitan tähän alle itse kokeilemani ohjeen.

Pataleipä

3dl hiiva leipä jauhoja
4dl vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
1tl suolaa
3-4dl vettä

Kuivat aineet sekoitetaan ja vesi (42°c) lisätään joukkoon. Sekoitetaan sekaisin ja jätetään kohoamaan 12-24 tunniksi huoneenlämpöön. Oma leipäni kohosi noin 12tuntia. Kohoamisen jälkeen pikainen pyöräytys palloksi pöydällä ja vielä 30minuutin kohotus, jonka ajaksi laitetaan pata tai teräskattila uuniin kuumenemaan, asteita oli 225. Puolen tunnin jälkeen leipä laitetaan tulikuumaan pataan ja kansi päälle. Taas puoli tuntia uunissa, kansi pois ja vielä noin vartti. Ihana, rapeakuorinen leipä on valmis.

Kannattaa kokeilla! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti