lauantai 5. toukokuuta 2018

Kompostoimaan!

Meidän talouden häpeäpilkku on tähän asti ollut biojätteiden päätyminen sekajätteeseen. Meillä ei ole ollut muka aikaa tai mielenkiintoa rakentaa, perustaa tai ostaa kompostia. Syksyn lehdetkin on tullut haravoitua milloin minnekin sen sijaan, että olisimme laittaneet lehtikompostin käyntiin.

Tänä keväänä ja kesänä tämä asia tulee muuttumaan. Tein lehtikompostille paikan, tai oikeastaan kaksi, sillä tontillamme olevat koivut tuottavat lehtiä melkoisesti. Emme rakentaneet erillistä kehikkoa, vaan rajasimme alueen pienellä kiviaidalla, jota saa tarvittaessa korotettua. Pohjalle laitoin oksia ja aloin kasaamaan lehtikompostia siihen päälle. Netistä löytyy tähän paljon hyviä ohjeita ja vinkkejä.

Lehtikompostin alku

Talousjätteen kompostointi tuotti meille hieman enemmän päänvaivaa. Lähtisimmekö rakentamaan kompostoria esimerkiksi vanhasta arkkupakastimesta vai ostaisimmeko uuden kaupasta. Olemme pohtineet myös bokashia ja matokompostia ja yrittäneet miettiä kaikkien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Lopulta päädyimme kuitenkin siihen, että perinteinen lämpökomposti vastaisi parhaiten meidän perheen tarpeisiin. Kuten kaikki tiedätte pika- ja lämpökompostorit ovat melko hinnakkaita. Löysimme kuitenkin netistä hämmentävän edullisen kompostorin, jonka lupailtiin toimivan jopa -20 pakkasasteeseen saakka. Hinta ehkä hieman arveluttaa, voiko edullisesti saada hyvän ja toimivan? Kompostorin pitäisi saapua meille ensi viikolla, joten silloin luvassa lisää tietoa.

Olen aloittelija, joten kaikki kompostointiin liittyvät vinkit ja niksit ovat tervetulleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti